Ecografia – ce este și cum funcționeaz

Ecografia

Ce este ecografia și cum funcționează ecografia?

Ecografia este o metodă non-invazivă prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice interne. Principiul ecografiei se bazează pe emiterea de ultrasunete de către o sondă specială. Ultrasunetele emise întâlnesc structurile anatomice și se întorc înapoi la sondă. Astfel, ecograful este capabil să transforme ultrasunetele în imagini vizuale, care se văd pe un ecran.

Care sunt tehnologiile folosite în ecografie?

Ecografia 2D.
Marea majoritate a examinărilor ecografice se fac în varianta 2D. Ecografia 2D permite vizualizarea secțiunilor anatomice la diferite niveluri, fiind foarte valoroasă.

Ecografia 3D.
Este un supliment adus tehnologiei 2D. Astfel, imaginile 2D sunt stocate în memoria aparatului, static, iar pe măsură ce sunt acumulate secțiuni ale organului examinat din cât mai multe unghiuri, este posibilă reconstrucția sa în varianta tridimensională.

Ecografia 4D.
Tehnologia 3D permite reconstrucția organului ca element static. Ecografia 4D permite reconstrucția si vizualizarea acestuia în dinamică, anume în timp real, cea de a patra dimensiune fiind timpul.

Alte aplicații ale ecografiei.
Metoda Doppler este o metodă care permite investigarea calității vaselor, a vascularizației și a fluxului sangvin la nivelul organelor și a tumorilor. Este utilă și în evaluarea afectării vasculare din anumite boli, cum ar fi diabetul zaharat.
Elastografia este folosită pentru evaluarea densității unui țesut. Poate fi utilă în diferențierea tumorilor benigne de cele maligne sau în aprecierea gradului de fibroză.
Ecografia cu substanță de contrast are scopul de a evidenția vascularizația de la anumite niveluri, cu scopul evaluării afectării vasculare.

Care sunt tipurile de ecografie?

Ecografia transvaginală.
Folosită în evaluarea organelor tractului genital feminin. Constă în introducerea unei sonde endocavitare în vagin. Este utilă în depistarea afecțiunilor aparatului reproducător feminin, cum ar fi chisturile, cancerele sau anumite tipuri de infertilitate. În funcție de afecțiunea suspectată, ecografia transvaginală trebuie efectuată într-o anumită perioadă a ciclului menstrual.

Ecografia în sarcină.
Este metoda prin care se poate vizualiza fătul, fără expunerea acestuia la niciun factor agresor, cum ar fi stresul mecanic sau radiațiile. Este deosebit de folositoare, întrucât permite screeningul pentru diverse afecțiuni fetale și constatarea poziției fătului, precum și tipul de sarcină (intrauterină sau extrauterină). Sunt necesare mai multe ecografii pe parcursul sarcinii, în funcție de etapă.

Ecografia cardiacă (ecocardiografia).
Această metodă permite medicului să vizualizeze cordul în dinamică, precum și vasele mari adiacente. Este extrem de utilă în depistarea afecțiunilor cardiace, cum ar fi hipertrofiile concentrice sau valvulopatiile. Simptomele care vă pot orienta către o ecocardiografie sunt lipsa de aer, oboseala precoce, senzația de sufocare și durerile în piept.

Ecografia mamară (mamografia).
Este o investigație recomandat a fi făcută anual, dar cu atât mai mult dacă depistați modificări de consistență, scurgeri mamelonare sau noduli la nivelul sânilor. Vine de obicei la pachet cu un consult senologic.

Ecografia tiroidei.
Se impune atunci când există suspiciunea unei boli endocrine, pe temeiul simptomelor precum căderea părului, slăbirea sau îngrășarea bruscă, mixedem, gușă sau stări psihice anormale.

Ecografia abdominală.
Este folosită pentru examinarea organelor abdominale (ficat, pancreas, stomac etc.) sau a celor pelvine, cum e vezica urinară. Sonda poate fi plasată la suprafața pielii sau introdusă în interiorul organismului. La bărbați, de exemplu, pentru evaluarea organelor pelvine se practică ecografia transrectală.

Care sunt avantajele și dezavantajele ecografiei?

Ecografia nu prezintă, practic, niciun dezavantaj. Avantajele acesteia sunt:

  • Costul mic
  • Lipsită de dureri
  • Rapidă
  • Nu iradiază
  • Nu alergizează
  • Rezultatul este instant și poate fi interpretat pe loc
  • Nu necesită internare
  • Nu necesită anestezie
  • Nu are contraindicații