Analize Medicale

Ce sunt analizele medicale?

Analizele medicale sunt instrumentele folosite de catre medici in diagnosticarea si tratarea unei afectiuni. Analizele medicale au un rol foarte important si in preventia afectiunilor. De asemenea, acestea sunt folosite si pentru confirmarea abilitatii individului de a face anumite lucruri precum obtinerea unui permis auto, casatoria, integrarea in colectivitate (analize pentru inscrierea copiilor la gradinita) ori donarea de sange. Analizele medicale efectuate la recomandarea medicului se pot deconta, in anumite conditii, de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Medicul de familie este cel in masura sa ofere trimitere catre analize.

Cand si de ce trebuie realizate analize medicale?

Analizele medicale sunt recomandate de medic atat in scop preventiv, cat si in scop curativ. Acestea au rolul de a identifica o potentiala problema inainte ca aceasta sa se instaleze si sa provoace simptome. De asemenea, analizele pot ajuta si la diagnosticarea unei afectiuni deja instalate, care prezinta simptome.

De ce sunt necesare analizele medicale?

Exista mai multe situatii in care medicul recomanda un set de analize.

Analiza sau monitorizarea starii de sanatate

Monitorizarea starii de sanatate este unul dintre principalele motive pentru care sunt recomandate analizele. Fie ca pacientul este sanatos, fie ca sufera deja de una sau mai multe afectiuni, este important ca medicul sa ii monitorizeze in mod regulat starea de sanatate.

Diagnoza si alegerea unui tratament adecvat

Diagnoza si alegerea tratamentului pot fi, de asemenea, motive pentru care sunt necesare analizele medicale. Atunci cand pacientul se prezinta la medic cu anumite simptome, primul lucru pe care specialistul il va face dupa realizarea unui examen fizic si a anamnezei, consta in recomandarea unor analize medicale. Analizele il vor ajuta pe medic sa identifice problema, poate chiar si cauza acesteia. Astfel, poate recomanda un tratament care sa vindece afectiunea.

Evaluarea unui tratament

Dupa recomandarea si administrarea tratamentului recomanat de medic, va fi necesara repetarea analizelor pentru evaluarea eficacitatii tratamentului. Rezultatele analizelor vor indica raspunsul pe care organismul il are la tratament.

Monitorizarea evolutiei unei afectiuni

In functie de afectiunea diagnosticata, medicul va recomanda, la un anumit interval, un alt set de analize pentru monitorizarea evolutiei bolii. Astfel, acesta va stabili care sunt urmatorii pasi, daca tratamentul trebuie schimbat ori daca afectiunea este chiar vindecata si nu mai e necesara nicio procedura medicala.