Intrebari frecvente

Pentru ca anumite intrebări apar destul de des in discuţiile cu clienţii, ne-am gandit că ar fi util sa facem o listă a celor mai frecvente dintre ele în speranţa ca vă vom oferi cateva răspunsuri utile.

Intrebare: Cum se face recoltarea de urină?
Pentru examenul obişnuit de urină, recoltarea se face din prima urină de dimineata, într-un recipient furnizat de laborator (de preferat), de unică folosinţă, cu capac etanş.Pentru urocultură, recoltarea se face tot din prima urină de dimineaţa sau la cel puţin 4 ore de la ultima micţiune (urinare), într-un recipient de recoltare steril, cu gâtul larg (exclus eprubete), numit urocultor. Transportul recipientului la laborator trebuie să se faca în mai putin de 1 oră de la recoltare.Înainte de recoltare, se recomandă a se face o toaletă riguroasă a zonei genito-urinare cu apă şi săpun; ulterior, se urineaza o cantitate mica în toaletă şi, fără să se oprească urinarea, se colectează în recipientul primit de la laborator restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu).

Intrebare: Cum trebuie să mă pregătesc pentru analizele de sânge?
Pregătirea pentru analize impune respectarea a cel puţin două condiţii: să nu mâncaţi sau să consumaţi lichide cu cel puţin 12 h înainte de recoltare şi să evitaţi efortul fizic/ activităţile stresante. Există o serie de analize care necesită o perioadă mai lungă de inaniţie sau o perioadă de dietă. Tocmai de aceea vă recomandăm să consultaţi medicul de familie şi personalul SANOVITAL despre condiţiile ce se impun înainte de recoltare.

Intrebare: Care sunt analizele care se impun a fi efectuate periodic?
Exceptând situaţiile în care sunteţi în evidenţa medicilor pentru afecţiuni mai grave, care necesită monitorizări continue, pentru un adult sănătos se recomandă efectuarea periodic a anumitor teste sangvine (hemoleucograma completă) şi a unui sumar de urină.

Intrebare: Cum pot beneficia gratuit de analize medicale?
Prima condiţie pentru a beneficia de analize medicale gratuite la SANOVITAL este să fiţi asigurat la Casa de Asigurări de Sănătate Argeş. Mai departe, trebuie să luaţi legătura cu medicul dvs. de familie, care vă va pregăti un bilet de analize tip, pe care să-l completaţi conform normelor şi cu care să vă prezentaţi la noi.

Intrebare: Cum pot face o programare on-line?
Pentru a realiza o programare online, accesaţi meniul PROGRAMARI din bara principală de meniuri, consultaţi programul cabinetelor medicale şi completaţi câmpurile obligatorii. După efectuarea cererii de programare, vă vom contacta pentru confirmarea programării sau pentru reprogramare, în cazul în care acest lucru este necesar.